Over mij

“Ik ben Katleen Van Landschoot:
boekenworm, nieuwsgierig aagje, fan van het platteland.”

Boekenworm
Dat iemand niet graag leest of schrijft kan ik maar moeilijk begrijpen. Ik kan niet zonder. Dat is al zo sinds ik in maart 1982 van juffrouw Marie-Madeleine, in het eerste leerjaar, mijn leesdiploma kreeg. Fier dat ik was. Ook al omdat ik de eerste van de klas was die zo’n diploma kreeg.

Als kind las ik altijd en overal. Ook nu nog heb ik altijd een boek in mijn handtas. En een geel schriftje. Noem me ouderwets, maar ik houd van papier. Van bladen omslaan. Van nieuwe boeken. En van oude.

Mijn eerste schat vond ik op mémés zolder: ‘Wilde Jo’ van Cor Van Ossenbruggen. Een heruitgave van een ‘meidenroman’ uit 1905. Over de tiener die enthousiast al roerend de kom pannenkoekenbeslag kapot klopte en haar stoere avonturen. Dat er nog meisjes waren die graag niet-meisjesdingen deden sprak me aan. Oneindig veel keren heb ik het gelezen.

Ook op zolder, maar dan op die van auteur Paul De Wispelaere, zag ik voor het eerst hoe een gezellige thuisbibliotheek eruit kan zien. Het was 1998 en hij had net ‘En de liefste dingen nog verder’ geschreven. Ik, jonge studente rechten die in haar vrije tijd schreef voor het lokale weekblad de Eecloonaar, mocht de prof aan de tand voelen. Ik koester mijn eerste echte interview en die roman. Later dat jaar zou Paul De Wispelaere de Prijs van de Nederlandse Letteren krijgen en ik de Prijs voor inzet en originaliteit van de Eecloonaar.

Enkele jaren later, ik had toen ook een licentiaatsdiploma communicatiewetenschappen en was afgezwaaid was aan het Instituut voor Journalistiek (Brussel), kwam ik bij het DM Institute. Daar ontdekte ik ‘Invloed’ van Robert Cialdini. Intussen staan in mijn boekenkast tientallen boeken over psychologie en neuromarketing maar Cialdini’s bestseller staat altijd binnen handbereik.

Nieuwsgierig en eigenzinnig

Nieuwsgierig zijn en kunnen luisteren: twee journalistieke troeven. Als je mensen laat vertellen en aanmoedigt komen de mooiste verhalen naar boven. Keer op keer merkte ik dat als freelancer. Of het nu ging om oude volkssporten, de bekommernissen van mantelzorgers of de meubelmaker die met liefde over zijn handgemaakt interieur spreekt.
Ook als copywriter laat ik gedreven ondernemers graag vol vuur vertellen over hun passie, hun bedrijf, hun klanten… Van de pretlichtjes in hun ogen word ik zelf ook vrolijk.

De passie en expertise van ambitieuze ondernemers omzetten op papier: dat doe ik. Vaak eigenzinnig, met een vleugje humor als het kan. Natuurlijk is liefde voor woorden niet genoeg bij copywriting. Het gaat om resultaat, om extra omzet.

Dat weet ik. Omdat ik altijd voor de best mogelijke tekst ga, durf ik die al eens te laten liggen. Om te kunnen overdenken. Om beter te maken. Het gevolg is dat ik volledig sta achter mijn pennenvruchten. En dat ik er niet tegen kan als iemand zelf sleutelt en herschrijft en zo de flow uit ‘mijn’ teksten haalt.

Kregelig word ik ervan. Tuurlijk sta ik open voor feedback en aanvullingen, maar als je overtuigingskracht van mijn tekst neersabelt ben ik slechtgezind. Ja, ik ben koppig.

Fan van het platteland
Ik woon samen met mijn man en twee kinderen op het platteland. Nu ja, zo plat is Heuvelland ook weer niet. Maar ruimte, groen en rust spreken me aan. Mijn beste creatieve ideeën borrelen op in de rust. Als ik aan het breien of haken ben bijvoorbeeld. Of als ik piano speel.

Klinkt dat saai? Nochtans kom ik graag onder de mensen. Zo ga ik elke woensdagochtend naar BNI Cieper waar ik regelmatig de opleidingsmomenten verzorg. Toffe ondernemers, daar in Ieper hoor. Alleen dat vroeg opstaan, hé. Ik ben echt geen ochtendmens. En ik zal het wellicht nooit worden. Helaas.

Zin in een grondigere kennismaking?
Boek dan nu je gratis Skypesessie met mij. (link naar info@decopywriter.be) Zo leren we elkaar in dertig minuten beter kennen. Als bonus krijg je van mij minstens twee gouden tips voor knallende copy.