Eén toren met zes klokken. Zo zag Lorenzo Gafà’ s kerk eruit, eind 17de eeuw in zijn geboortedorp Vittoriosa. Als architect had hij de opdracht gekregen om de nieuwe Sint-Laurentiuskerk te ontwerpen. En dat deed hij. Zijn kerk was functioneel. Eén toren was genoeg om de klokken te luiden voor alles wat er in de kerk gebeurde. Maar stijlen veranderen in de loop der tijd. Ook in Malta.
Die ene klokkentoren werd een doorn in het oog.
Het was niet symmetrisch. Niet prestigieus genoeg.
En dus kwam er in 1913 een tweede klokkentoren bij, maar dan wel zonder klokken. Want zo’n tweede klokkenset zou onnodige kosten betekenen. De aanpassing was puur decoratief, niet functioneel.
Als het gaat over je website, dan wil je functioneel denken zoals Lorenzo Gafà.
Want wat heb je aan een website die er mooi, gelikt en prestigieus uitziet maar waarin niemand is geïnteresseerd en die je geen leads of klanten oplevert?
Daarom is het goed om regelmatig in de statistieken van je website te duiken.
Zelf weet ik graag welke pagina’s op mijn website de populairste zijn.
De pagina’s op je website die het meeste bezoekers krijgen vertellen je wat werkt voor jou. Zeker als er uitschieters zijn. Je hoeft trouwens (nog) geen drukbezochte website te hebben. Dat is een misvatting.
De statistieken vertellen je altijd drie belangrijke zaken.
Je ontdekt welke onderwerpen en welke van producten en diensten aanslaan bij je doelgroep. Je ziet welke pagina’s en formats (blogs, tools, downloads) converteren en welke minder of helemaal niet. Je ziet wat goed werkt en waar je dus het beste je focus op legt.
Je marketing hoeft geen nattevingerwerk te zijn.
Als je weet welke pagina’s het goed doen, weet je ook waar je kunt groeien en een tandje kunt bijsteken. “Kijk naar ‘user behavior metrics’ zoals de tijd die iemand op een pagina blijft, de exit ratio’s en de conversies”, geeft Neil Patel als advies.
Op mijn website zijn veel van mijn pagina’s blogartikels.
Op het moment dat ik dit artikel schrijf – 18 juli 2025 – heb ik er op www.decopywriter.be 54 online staan. Google Analytics leert me dat sommige van mijn blogs méér verkeer trekken dan bijvoorbeeld mijn ‘over mij’-pagina. Nochtans besteden veel ondernemers en marketeers veel tijd en aandacht aan die ‘over mij’-pagina. Misschien wel te veel?
Hoe dan ook: de cijfers leren mij dat mensen meerdere blogs lezen. Jij leest nu dit artikel. De kans is groot dat je, als bloglezer, ook andere van mijn artikels zal bekijken als je dit blogartikel interessant vindt. Dat is voor jouw website ook zo.
Mijn meest bezochte pagina – na de homepagina – is een blog over ChatGPT.
Mijn LinkedIn-posts en blogs over AI doen het altijd goed. Mijn best bekeken artikel op mijn website heeft als titel: “Waarom je AI-antwoorden nooit zomaar kunt copy-pasten (en hoe gebruik je ChatGPT dan wél slim)” Een lange titel, maar hij werkt dus wel. Tip voor jou: denk niet dat al je titels kort en krachtig moeten zijn.
Het artikel gaat over een herkenbaar pijnpunt van mijn doelgroep.
Veel ondernemers en marketeers gebruiken ChatGPT omdat het snel en gemakkelijk is, maar ze ondervinden dat het hun content ook karakterloos kan maken. Ze zoeken manieren om meer persoonlijkheid te brengen in hun social media posts, e-mails en blogs. In mijn artikel geef ik daarover tips en voorbeelden. Ik vermeld in mijn blog ook dat ik er in mijn webinar dieper op in ga en dat zorgt ervoor dat mensen zich, vanuit mijn artikel, inschrijven voor het webinar. Dus het artikel fungeert voor mij als een lead magnet.
Mijn artikel met gratis prompt voor betere verkooppagina’s trekt ook veel verkeer.
Hoe schrijf je een aantrekkelijke en overtuigende salespagina? Dat is de insteek van mijn tweede best gelezen blog.
Dit is een bewijs dat een artikel nog niet lang op een website moet staan om bezoekers aan te trekken. Ik heb het nog geen drie weken geleden gepubliceerd. Wat ik wél heb gedaan is de pagina meteen laten indexeren door Google Search Console en ik heb er een LinkedIn-post over geschreven.
Door slimme posts op LinkedIn kun je mensen naar je website leiden.
De strategie om mensen via social media naar blogs te leiden paste ik eerder al met succes toe bij mijn klanten. Zo combineer je het beste van twee werelden. Zeker als je hen resultaat belooft. Ik weet dat mijn volgers op zoek zijn naar goede prompts en willen weten hoe ze betere antwoorden krijgen van ChatGPT, dus deel ik er regelmatig eentje. De dagen nadat ik de blog en LinkedIn-post had geplaatst kreeg ik nieuwe bestellingen van mijn ChatGPT Post Generator.
Mensen iets laten uitproberen wekt vertrouwen.
Nadat mensen mijn gratis ‘Tastbare Tekst’-prompt hadden uitgeprobeerd besloten sommigen dat ze graag mijn volledige promptbibliotheek wilden. Anders gezegd: mijn gratis ChatGPT-prompt verkoopt beter dan sommige funnels…
Geef jij al een voorproefje van je aanbod op je website? Zou ik wel doen als ik jou was.
Je kunt er zomaar klanten door krijgen.
En dat brengt ons bij de afsluiter van mijn top drie: mijn actiepagina. Deze zomer bied ik mijn boek ‘101 zomerse content-ideeën voor je business’ in digitale versie aan tegen de zonnige prijs van 4,95 euro. De combinatie van de lage prijs en het onderwerp (“Hoe blijf ik zichtbaar in een rustige periode?”) zorgen ervoor dat veel mensen nieuwsgierig zijn en het digitaal product kopen.
Tijdelijkheid + directe toepasbaarheid = interesse
Ook jouw publiek is op zoek naar praktische oplossingen voor problemen of iets waar ze tegenaan lopen. Maak het gerust heel specifiek. Zoekwoorden zoals ‘social media zomer”, “zomerse dip in zichtbaarheid” of “klanten krijgen via LinkedIn in de zomer” zijn zogeheten long-tail keywords die specifiek genoeg zijn om te scoren in Google en krijgen minder concurrentie dan hun bredere tegenhangers.
“Ja maar… zoeken mensen daar wel op?”, vraag jij je misschien af.
Veel mensen denken dat alleen brede, populaire zoekwoorden echt bezoekers opleveren. Of dat het geen zin meer heeft om in te zetten op zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat AI-experts roepen dat het nu draait om AEO (Answer Engine Optimization), GEO (Generative Engine Optimization), AIO (AI Optimization) of LLMO (Large Language Model Optimization).
Laat je niet op het verkeerde spoor zetten. Wat telt is wat jouw publiek concreet van jou wil weten. Maar daar sterke content en duidelijke pagina’s over. Dáár zit je winst.
Samenvattend: wat kun jij hieruit meenemen voor jouw website?
1. Doe niet aan nattevingerwerk. Bekijk je cijfers en zie wat werkt voor jou en wat niet.
2. Geef waarde voor je iets vraagt. Je hoeft niet te pushen om leads en klanten te krijgen.
3. Zie je website en social media als één geheel. Het is niet of-of. Het is en-en.
Oh ja:
Als je tegenwoordig de stad Vittoriosa (Birgu) bezoekt op het eiland Malta, is de Sint-Laurentiuskerk nog altijd één van de trekpleisters. En ja: je ziet er de twee torenklokken. Eentje doet het werk. De ander is er voor de sier. Gafà zou zich wellicht even achter het oor krabben…