Het krabeffect: Waarom zogezegde ‘fouten’ en goedbedoelde adviezen van social media-coaches je kunnen afremmen

Het krabeffect: Waarom zogezegde ‘fouten’ en goedbedoelde adviezen van social media-coaches je kunnen afremmen

 Misschien heb je al eens een krab gezien die een poot of een schaar mist. Dat is niet ongewoon. Krabben kunnen iets bijzonders. Als een van hun scharen of poten beschadigd raakt, laten ze die gewoon los. Die groeit later gewoon weer aan. Een schaar of poot afwerpen doet de krab bijvoorbeeld als een vijand hen vastgrijpt of als er iets op valt. Daardoor laat de krab zich dus niet afremmen.

Mensen laten zich wél dikwijls afremmen.
Door kritiek bijvoorbeeld. Of door goedbedoelde raad. Neem nu bijvoorbeeld adviezen van allerlei social media coaches.

 Want die kunnen ervoor zorgen dat jij in verwarring bent geraakt over wat je nu wel of niet moet posten. Of dat je social media als strategie voor je business helemaal hebt opgegeven – ook al voel jij je daar misschien ongemakkelijk of zelfs gefrustreerd over.

Laten we eens 5 van die adviezen onder de loep nemen die averechts werken en je zelfvertrouwen en zin om posten wegnemen.


Verkeerd advies#1: “Je moet een leuk verhaal delen” 

Vanwaar komt dit advies?

Het zijn vooral ‘like-coaches’ die deze raad geven. Ze focussen zich op likes krijgen en viraal gaan. Ze optimaliseren voor populariteit. Ze zijn minder bezig met hoe jij je het beste kunt positioneren zodat mensen voor jou kiezen.


 Waarom zeggen de kenners dit?

Veel mensen laten zich tegenhouden door perfectionisme als het gaat om sociale media. Ze willen ‘de perfecte post’ maken. Ze blijven schaven en herschrijven. Vandaar het advies: “Het hoeft niet perfect. Post gewoon iets leuks.”

 Wat kan het effect zijn op jou?

Misschien denk je: “Ik moet blijkbaar leuk doen… Maar ik wil  mensen helpen”. Als jij je geforceerd voelt om aan storytelling te doen of om mensen te entertainen terwijl dat niet bij je past, dan kan dat je juist blokkeren.

 Wat je moet onthouden?

Gewoon maar verhalen of leuke dingen posten doet niets voor je business. Leuke posts die nergens heen gaan en geen verband hebben met wat je doet of wie je bent kunnen je likes opleveren maar niets méér. Het is soms beter om wél langer na te denken over die ene, rake post die de juiste mensen aanspreekt en warm maakt dan een heleboel ‘entertainende’ opvulposts te delen. Sterke inhoud laat zien dat je goed bent in je vak, zelfs aan mensen die nooit reageren.


Verkeerd advies#2: “Je moet je aanbod niet te veel noemen”

 
Vanwaar komt dit advies?

 Goedbedoelende coaches die een afkeer hebben van opdringerige promoposts. Dikwijls hebben ze zelf negatieve ervaringen met posts over hun aanbod die amper respons kregen, en trekken daaruit de conclusie: “Hou het subtiel”. Ze geloven dat als je goed genoeg bent, de juiste mensen je vanzelf wel vinden.

Waarom zeggen de kenners dit?

Ze hebben deels gelijk dat mensen niet scrollen op LinkedIn met hun bankkaart in de hand. Ze zijn er om op de hoogte te blijven, geïnspireerd te raken, vakkennis op te doen en te netwerken. En inderdaad: niet iedereen is koopklaar. Maar dat betekent niet dat je niets mag aanbieden.

Wat kan het effect zijn op jou?

Als je niet pusherig of als een spammer wilt overkomen, dan kan het zijn dat je vermijdt om je producten of diensten te vernoemen. Misschien maak je daarom alleen maar veilige of feel good-posts. En als die posts wel likes maar nooit klanten opleveren, dan is de kans groot dat je stopt met posten “omdat het toch niets doet”.

Wat moet je onthouden?

Als niemand weet wat je doet of aanbiedt, dan ben je geen optie. Dan gaan ze naar iemand die wél durft te vertellen over zijn aanbod.
 En neen: je hoeft niet alleen maar promoposts te maken. Je hoeft ze ook niet compleet te vermijden. Het is niet of-of. Kies voor posts die mensen bewust maken en maak hen stap voor stap warm voor je product of dienst.


Verkeerd advies #3: “Je moet vaktaal vermijden”

Vanwaar komt dit advies?

Content creators die zich focussen op snelle, makkelijk te verteren stukjes content adviseren je om ‘snackable’ te zijn. Dikwijls zijn ze actief op TikTok of leggen ze zich toe op Reels en ‘shorts’.

 Waarom zeggen de kenners dit?

Veel posts op social media die viraal gaan zijn kort, hebben een clickbait insteek en zijn gemakkelijk te consumeren. Vaktaal, complexe termen en containerbegrippen maken een tekst zwaarder.

Wat kan het effect zijn op jou?

Door dit advies kan het zijn dat jij voortdurend je woorden wikt en weegt. “Is dit niet te ingewikkeld? Te lang? Te slim misschien?” Je durft geen spontane post meer te plaatsen omdat je bang bent dat het niet ‘social’ genoeg klinkt. Je voelt je constant gecorrigeerd op je taal. Posten wordt een karwei. Je zoekt eindeloos naar ‘de juiste woorden’. En uiteindelijk schrijf je minder of zelfs helemaal niet meer.

Wat je moet onthouden?

 Het hoeft niet altijd jip en janneke. Sommige mensen – zoals denkers, analisten, coaches – houden van diepgang en vinden het juist fijn dat je hen op hun niveau aanspreekt. Gebruik vooral de taal van je volger.
 Ja, holle woorden en nodeloos ingewikkelde zinnen en alinea’s mag je schrappen. Maar je hoeft niet elke vakterm te weren. Een simpele, nietszeggende tekst werkt minder goed dan een post waarin je iets complex uitlegt waardoor je volger zich begrepen voelt. Professionals herkennen zich sneller in iemand die spreekt met kennis van zaken.


 Verkeerd advies #4: “Je moet kwetsbare posts maken”

Vanwaar komt dit advies?

 Dit komt van personal branding-coaches die vinden dat openheid en eerlijkheid zorgt voor meer verbinding. Ze leggen de nadruk op persoonlijkheid en jezelf te laten zien.

Waarom zeggen de kenners dit?

Kopen is geen uitsluitend rationele beslissing. Als je inspeelt op emotie en zorgt voor connectie met je publiek dan leren mensen je kennen en vertrouwen. Persoonlijke posts helpen daarbij.

 Wat kan het effect zijn op jou?

Misschien ben je niet zo’n open boek en wil je helemaal niets kwetsbaars delen. Of misschien doorprik je zelf de zogezegd ‘authentieke’ verhalen die bedoeld zijn om medelijden op te wekken. Misschien doen de vele geforceerd kwetsbare posts – zeker die met een commerciële insteek - je afhaken. Logisch dat je dan zegt: “Dit klopt niet met wie ik ben. Als het zo hoort, dan hoeft het niet voor mij.”

Wat je moet onthouden?

Posts met persoonlijkheid doen het goed. Maar niet elk merk of business hoeft persoonlijk of kwetsbaar te zijn om klanten aan te trekken. Zo wordt een accountant niet per se aantrekkelijker door een zielig relaas van zijn faillissement.
 Persoonlijkheid en kwetsbaarheid kunnen helpen maar het moet vooral geloofwaardig zijn. En: het moet goed voelen voor jou. Jezelf laten zien op een manier dat anderen zich herkennen kan ook zonder tranentrekkende posts.


Verkeerd advies #5: “Tips geven werkt niet meer”

Vanwaar komt dit advies?

Growth hackers en zelfverklaarde AI-experts zeggen dat ‘how to’-posts en gratis tips te veel lijken op AI-content. In plaats van informatie zou je vooral  prikkelende, ‘anders-dan-anders’-posts moeten maken.

Waarom zeggen de kenners dit?

 Informatie is overal. Eén Google-zoekopdracht of een vraag aan ChatGPT en je weet alles wat je nodig hebt. Met pure informatie en standaardtips die iedereen al kent of gemakkelijk kan vinden, val je niet meer op.

Wat kan het effect zijn op jou?

Misschien ga je denken dat je niets waardevols meer te delen hebt. Zeker als iemand bent die graag helpt en ervaringen en inzichten deelt. Het advies om geen tips meer te geven kan je tegenhouden. Je stopt dan niet alleen met tips geven, maar misschien zelfs met posten in het algemeen.

 Wat je moet onthouden?

Wat je nú leest, zijn ook tips in de vorm van een 'listicle'. En je bent nog altijd aan het lezen, dus ze werken. Dat geldt ook voor jouw publiek. Als je tips relevant, nuttig en menselijk zijn, mag je gerust af en toe een post of video met tips geven. Het probleem zit niet in de vorm (‘tip-post’) maar wel hoe je het brengt. Het gaat erom dat je vertrouwen opbouwt zodat mensen zich herkennen en voelen dat jij hen kunt helpen. Met of zonder tips.

Maar wees gerust: je bent niet de enige
Als copywriter zie ik dit patroon al jaren terugkomen bij ondernemers die wel iets te zeggen hebben, maar geen resultaat halen uit hun social posts. Niet omdat ze het ‘fout’ doen, maar omdat ze de verkeerde adviezen volgen. Daarom ontwikkelde ik een aanpak die vertrekt vanuit je sterktes én bewezen technieken uit copywriting en AI.
In mijn webinar toon ik je hoe je posts maakt die klanten opleveren, zonder dat je jezelf hoeft te veranderen of je geloofwaardigheid verliest.

Samenvattend:

 Goedbedoelde adviezen van social media-coaches kunnen je doen twijfelen, afremmen of zelfs je vertrouwen in je eigen aanpak, stem en boodschap onderuit halen.

 In dit artikel hebben we stilgestaan bij deze 5 goedbedoelde, maar verkeerde adviezen:

 Verkeerd advies#1: “Je moet een leuk verhaal delen”

 Verkeerd advies#2: “Je moet je aanbod niet te veel noemen”

 Verkeerd advies #3: “Je moet vaktaal vermijden”

 Verkeerd advies #4: “Je moet kwetsbare posts maken”

 Verkeerd advies #5: “Tips geven werkt niet meer”

 Zoals je hebt gezien kunnen ze ervoor zorgen dat je misschien, net zoals een zeedier, volledig terug in je schelp kruipt. Terwijl je zoveel mensen kunt helpen met je posts… Daarom: kies voor de aanpak van de krab. Laat je niet afremmen. Ga gewoon door.

Het ene ding

 Het ene ding dat je vandaag kunt doen: scroll eens door je tijdlijn en vergelijk twee posts over hetzelfde onderwerp. Wat maakt dat je de ene wél leest en de andere niet? En wat kun je daaruit onthouden voor een eigen post? Noteer je inzicht voor je volgende social post.

📌Vertrouw op je eigen inzichten én op die van mensen die echt weten waarover ze spreken.

P.S.: Binnenkort geef ik een gratis webinar waarin ik mijn ervaring als senior copywriter over social media posts gemaakt met ChatGPT deel. Meld je aan via deze link als je er graag bij bent: https://de-copywriter.webinargeek.com/social-media-en-chatgpt

Over de schrijver
Als senior copywriter help ik ondernemers die klanten willen aantrekken via social media. In mijn blogs én in mijn webinar deel ik bewezen strategieën om winnende posts te maken - mét en zonder ChatGPT 👉🏻 Meld je hier aan: bit.ly/social-en-AI
Reactie plaatsen